Wil jij kennismaken om te kijken of een baan in deze branche iets voor jou is? De energie- transitie biedt waanzinnig veel kansen in Regio Foodvalley! Welk diploma je wel of niet hebt, de mogelijkheden zijn enorm. Een eerste kennismaking, een kort leertraject of een uitgebreide opleiding? Wat past er bij jou? Neem contact op en we helpen je graag.
Salim leert en werkt in de elektrotechniek. Laat je inspireren en lees zijn verhaal.
Een werkvoorbereider is een spilfunctie en zorgt ervoor dat projecten goed worden voorbereid en dat de uitvoering op rolletjes loopt. Het werk van de werkvoorbereider is zeer veelzijdig. Het werk varieert van het maken tot planningen, het inkopen van materiaal, het maken van werkinstructies, het maken, lezen en bewerken van bouwtekeningen en calculeren. Werkvoorbereiders zijn voornamelijk werkzaam bij bedrijven in de bouw, techniek en industrie. Soms word de functie van werkvoorbereider ook verdeeld in deelfuncties, zoals technisch tekenaar, planner of inkoper.
Een lasser is een vakman die metalen onderdelen met elkaar verbindt door één van de verschillende lastechnieken. Een constructie van staal, RVS, aluminium en andere metalen. Een lasser werkt met technische tekeningen en volgens de veiligheidsnormen. Lassers werken veel in werkplaatsen, maar ook op (bouw)locaties.
Ook wel elektricien, monteur elektrotechnische installaties, monteur E of monteur elektrotechniek genoemd is een vakman die is gespecialiseerd in het installeren, repareren, reviseren, onderhouden, testen en ontwikkelen van elektrotechnische installaties. Elektromonteurs voeren onderhoud uit of reparatiewerkzaamheden. Ook zijn ze bij projecten verantwoordelijk voor de installatie van nieuwe elektrotechnische installaties. Soms behoren storingsdiensten ook bij het werk van de elektromonteur. Over het algemeen werken elektromonteurs bij installatiebedrijven, bedrijven in de (woning)bouw en bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in bepaalde elektrotechnische installaties.
Een projectmanager leidt bijvoorbeeld onderzoeksprojecten op het gebied van verduurzaming binnen de woningbouw. Samen met een projectteam onderzoek je voor welke groepen het verduurzamen van hun woning of gebouw betaalbaar is en welke groepen hierbij ondersteuning nodig hebben. Je kijkt hoe effectief bestaand beleid woningeigenaren aanzet en ondersteunt bij het aardgasvrij worden en welk extra effect nieuw beleid kan hebben. Samen werk je aan het verzamelen, verwerken en analyseren van allerlei data om heel gedetailleerd het energiegebruik van woningen nu en in de toekomst te kunnen bepalen.
Een constructiebankmedewerker is een vakman die metalen constructies maakt en monteert. Dit kan volledige constructies betreffen, maar ook delen ervan (prefab). Een constructiebankwerker is breed inzetbaar als het gaat om metaalbewerking, een echte allrounder dus. De constructiebankwerker beheerst vaardigheden als lassen, buigen, kanten, zetten, verspanen, versnijden, etc.
Na overleg of bestudering van het plaatsingsplan klimt de Monteur zonnepanelen het dak op. Afhankelijk van het type gebouw werkt hij vanaf een steiger, hoogwerker of direct op het platte dak. Het frame wordt bevestigd waar de zonnepanelen in moeten worden gemonteerd. Na het plaatsen van deze constructie worden de zonnepanelen geplaatst en bevestigd. Dit plaatsen doet de Zonnepanelen monteur meestal samen met een collega. Daarna worden de elektriciteitskabels getrokken, of afhankelijk van het type frame voordat de zonnepanelen worden bevestigd. De kabels worden getrokken tot aan de omvormer. De omvormer zet de opgewekte stroom om zodat deze op het elektriciteitsnet kan worden teruggevoerd.
Een technisch tekenaar maakt technische tekeningen voor allerlei soorten constructies zoals gebouwen, schepen, bruggen en machines. En maakt ook bouwkundige berekeningen, denkt mee over verbetervoorstellen en bestudeert materialen.
De bladmonteur modificeert en repareert rotorbladen van windmolend. Hij of zij zorgt ervoor dat de windmolens blijven draaien met een optimaal rendement. Als bladmonteur ben je veel onderweg en werk je voornamelijk in de buitenlucht. Verder kan het voorkomen dat je een paar dagen van huis bent omdat de klus bijvoorbeeld in het buitenland is.
Weleens gehoord dat Nederland van het gas af gaat? We stappen over naar zogenaamde ‘groene gassen’, zoals waterstof. Dankzij jou gaat dit lukken. Je legt distributienetten aan, of werkt aan het voorbereiden, monteren of onderhouden ervan. Soms sta je sleuven te graven, soms hou je de administratie ervan bij. Miljoenen mensen zijn op het gasnet aangesloten. Dus of er nu ‘gewoon’ of groen gas doorheen gaat, het moet blijven werken! Het gasnet van nu en van de toekomst kan dus niet zonder jou.
Je onderzoekt de mogelijkheden om woningen te kunnen verduurzamen, energiezuiniger te maken. Je verricht veiligheidskeuringen, als politiekeurmerk en brandveiligheid. Je inventariseert de woningwaarderingen en maakt vervolgens een kwalitatief hoogwaardig verbeterplan. Het plan van de EPA adviseur is de basis voor de uitvoering van renovatie en nieuwbouwprojecten.
Laat het ons weten. Samen bezoeken we een werkgever voor een kop koffie of een meeloopdag.